
By dodać rozszerzenie Mistycy  
z Midgardu do wersji podstawowej 
gry Blood Rage wykonaj następujące 
czynności:

Przygotowanie do gry
Każdy Klan otrzymuje dwie figurki 
Mistyków, na które należy nałożyć 
odpowiednie plastikowe podstawki,  
a następnie położyć je obok figurek 
Potworów przy planszy – gracze 
nie mają do nich dostępu, dopóki 
nie zdobędą wymaganych Kart 
Rozwinięć.

Wtasuj Karty Rozwinięć zawarte  
w tym rozszerzeniu do odpowiadających 
im talii Darów Bogów. Jeśli gracie  
w mniej niż 4 osoby, nie korzystajcie  
z kart na których widnieje „4+”. 

Każdy gracz bierze po jednej karcie 
opisującej Mistyka należącego do jego 
Klanu i kładzie ją obok swojej planszy.

Uwaga: Mistyk Klanu Barana używany 
jest w grze pięcioosobowej, do której 
potrzebny jest dodatek Piąty Gracz, 
sprzedawany oddzielnie.
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Korzystanie  
z  Mistyków

Gracze nie mają dostępu do Mistyków, 
dopóki nie wykupią Karty Rozwinięcia, 
zawartej w tym dodatku – dodają 
wtedy jedną figurkę Mistyka do 
swojego obszaru Rezerwy. Pamiętajcie, 
że Mistycy nie działają tak jak Potwory 
lub Oddziały – nie można od razu 
wykonać nimi Najazdu, lecz trzeba 
poczekać do następnej tury. Zgodnie 
z informacjami na karcie opisującej 
Mistyka, wykonanie nimi Najazdu nie 
kosztuje żadnego Punktu Szału, a ich 
Siła wynosi 2.

Wykupienie drugiej Karty Rozwinięć 
pochodzącej z tego dodatku, pozwala 
na  dołożenie kolejnej figurki 
Mistyka do swojej Rezerwy. Również 
i tym Mistykiem można wykonać 
Najazd dopiero w następnej turze. 
Po wykupieniu trzeciej karty, nie 
otrzymujecie następnego Mistyka – 
w końcu są tylko 2 figurki – ale obaj 
Mistycy otrzymują dodatkowe bonusy.

Każda Karta Rozwinięcia Klanu 
zawarta w tym dodatku, po 
wykupieniu pozwala obu Mistykom 
na skorzystanie z jej umiejętności. 
Należy jednak pamiętać, że posiadanie 
dwóch identycznych kart,  nie podwaja 
ich umiejętności – nadal można  
z nich skorzystać raz podczas danej 
Akcji. Jeśli karta zawarta w tym 
dodatku jest wymieniana na inną 
Kartę Rozwinięcia, to gracz nie traci 
Mistyków – po prostu nie mogą oni już 
używać danej umiejętności.

W pozostałych aspektach Mistycy 
działają dokładnie tak jak pozostałe 
figurki należące do klanów (np. 
Wojownicy lub Jarlowie). Liczą się do 
limitu figurek na planszy, zwiększają 
statystykę Siły (S) podczas walki i biorą 
udział w Wyprawach. Dodają Chwały 
jeśli zabije ich Ragnarök i powracają 
zgodnie z zasadami z Walhalli.


